Transformació Organitzacional-Actua SCCL

Client

Actua SCCL

Període d'execució

2019-2020

Serveis

Reflexió estratègica i organitzacional + Desenvolupament organitzacional

El repte

El principal repte del projecte va consistir en prendre consciència de la necessitat de vertebrar l’organització en base al territori en comptes de les línies de servei marcades per la Generalitat i fer avançar l’organització cap a aquest nou paradigma de funcionament.

Descripció

Procés de reflexió col·lectiva i transformació organitzacional orientat a repensar el model organitzatiu d’Actua SCCL, cooperativa d’inicativa social sense afany de lucre creada al 2005 per professionals de l’àmbit socioeducatiu que es dediquen al desenvolupament i la gestió de projectes per a la promoció social de les persones, la prevenció de situacions de vulnerabilitat social en infants i joves i la millora de la convivència. Actualment atenen a més 1200 persones amb un equip de més de 250 professionals.

Actua SCCL és una organització amb una extensa implantació territorial a Catalunya i amb unes línies de servei molt lligades a les línies d’actuació de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. Aquesta estreta vinculació amb la DGAIA va portar a la cooperativa a organitzar-se històricament en base a les diferents línies de serveis generant una certa estanqueïtat entre àrees de treball i a no poder donar una resposta òptima des d’una òptica comunitària.

El procés de transformació organitzativa va permetre reflexionar sobre la pròpia organització i transitar d’un model vertebrat segons les línies de serveis a un model orientat al territori i a teixir comunitat.

Aquest canvi radical en la forma d’organitzar-se els va portar a poder atendre d’una forma molt més lògica, àgil i coordinada a les necessitats del territori i de la comunitat afavorint així una millor identificació d’oportunitats i una millor sinergia entre serveis.

El procés va consistir en:

  • Fase inicial de reflexió estratègica per traçar les línies estratègiques marc amb un grup motor representatiu de la diversitat de serveis i territoris existents a la cooperativa.
  • Fase de reflexió organitzativa per tal de dissenyar col·lectivament el nou model organitzatiu d’Actua.
  • Fase de migració cap al nou model: activació de les noves unitats bàsiques de gestió i dels nous nivells de gestió de l’organització.

Testimonis

Miquel Àngel Carreto

Combinen les teories organitzatives, amb les habilitats relacionals i la interpel·lació respectuosa, perquè te’n vagis dels seus tallers amb preguntes al cap i tornis amb respostes per compartir.

Miquel Àngel Carreto

Actua SCCL

Etiquetes

Governança democràtica, Marc estratègic, Transformació organitzacional