Trajectòria i xarxes

1995

Publicació de Hobekuntza

1995

1996

Es funda Hobest Euskadi

1996

2000

Publicació de La imaginación estratégica

2000

2008

2009

Expansió a Catalunya: constitució d’Hobest SCCL cooperativa de treball

2013

Cicle de conferències a Argentina

2013

2019

Unificació de l’equip de treball Euskadi-Catalunya

2019

HOBEST es va fundar a Euskadi, concretament a Bilbao, l’any 1996. Alfonso Vázquez comptava ja amb una trajectòria reeixida al món de la consultoria estratègica i organitzacional. Mostra d’això és la publicació el 1995 d’Hobekuntza. La sorprenent via de Maier cap a la competitivitat total. Es tracta d’una experiència molt rica de transformació organitzacional que l’autor recull no només explicant què passa aparentment, sinó indagant en les causes més profundes. Per això es tracta d’un treball que serveix per entendre i analitzar les dinàmiques organitzacionals i, des d’aquí, poder transformar-les.

L’Alfonso sentia la necessitat d’iniciar una empresa de consultoria on continuar experimentant i desenvolupant les pràctiques i conceptes que començava a veure que eren la base de l’èxit empresarial i social de les organitzacions. La clau està allà on reconeixem que hi ha el poder: entendre l’organització com una construcció col·lectiva protagonitzada per les persones que la conformen i no com una dialèctica d’interessos confrontats entre la propietat (o els seus representants) i les persones treballadores, o entre una feina necessàriament alienant i la vida. D’aquesta necessitat va sorgir Hobest.

Diversos centenars d’empreses i organitzacions, de diferents àmbits geogràfics i mides; de sectors i activitats molt diverses; de titularitat pública, privada i de l’economia social, han estat acompanyades per Hobest al llarg de tots aquests anys.

La pràctica d’Hobest ha contribuït i contribueix al desenvolupament de sistemes avançats de gestió a les organitzacions. Ha permès i permet canvis significatius en les seves dinàmiques de treball, apostant per la construcció de contextos que afavoreixen el desenvolupament de les persones, és a dir, el desplegament del procés d’aprenentatge, de les capacitats i del protagonisme.

L’Alfonso va continuar elaborant i publicant, bevent de múltiples àrees de coneixement i posant-les en relació amb la pràctica a les organitzacions que s’acompanyaven des de Hobest. A El modelo vasco de transformación empresarial (1998) teoritza sobre models organitzacionals i la migració cap a cultures de més apropiació, a partir de múltiples experiències en organitzacions. A La imaginación estratégica. El caos como liberación (2000), introdueix concepcions de la teoria del caos i de les ciències de la complexitat, que ajuden a una comprensió de l’organització que obre possibilitats que avui seguim explorant. I Estrategias de la imaginación. Innovación y conocimiento en las sociedades de control (2008) és una obra més lliure, en tant que no està tan orientada a l’àmbit organitzacional, i on dóna una visió més àmplia del context social d’aquest inici de segle.

El 2009 Maite Darceles publica Guías para la transformación, un assaig que a partir d’un treball de camp sobre processos de transformació acompanyats per Hobest, teoritza sobre les organitzacions basades en la centralitat de les persones, contraposant-les a les organitzacions del model imperant . Conceptuando sobre transformación organizacional, publicat el 2010, continua aquesta línia de treball.

El 2010, a través de la creació d’una cooperativa de treball, Hobest també s’estableix a Catalunya amb la finalitat d’oferir un millor servei en aquest entorn. Una entrevista de Jordi Garcia a Alfonso a la Revista Nexe el va donar a conèixer al cooperativisme català. Va seguir una conferència a l’Assemblea anual de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, participació promoguda per Ester Vidal. I igual que havia passat a Euskadi, va començar a formar-se un nucli de persones interessades en la manera de fer consultoria d’Hobest, que es va materialitzar amb la constitució de la cooperativa de treball Hobest SCCL. Aquesta cooperativa la impulsen Alfonso Vázquez i Maite Darceles amb Ester Vidal i Oriol Bota. Posteriorment s’hi van incorporar Jordi Valls i Lluís Marco. Hobest a Catalunya s’ha anat consolidant durant aquests anys amb múltiples acompanyaments a empreses i entitats, sobretot al sector de l’economia cooperativa, social i solidària.

Equip Hobest 2010

Al llarg de tots aquests anys, Hobest ha viscut moments àlgids de col·laboracions simultànies amb desenes d’empreses. L’època més expansiva va ser la primera dècada. A aquesta època han seguit diferents crisis, un relleu generacional natural i una reinvenció del model de consultoria que oferim, mantenint i enriquint els fonaments en què se sustenta.

Al llarg de tots aquests anys, moltes persones han passat per l’equip de Hobest, contribuint totes elles a la solidesa d’aquest projecte i de la seva essència. Volem recordar especialment Ignazio Ziarsolo (cofundador), Javier Irazabal, Patxi Aizpurua, Alberto Etxeandia i Ester Vidal (cofundadora de Hobest SCCL), i Mertxe Puente pel seu treball en l’àmbit administratiu. Així com agrair també a múltiples persones col·laboradores amb qui hem treballat al llarg de tots aquests anys.

En aquest moment, aquest és el nostre equip i la nostra xarxa de persones col·laboradores.

La nostra xarxa